INSTAL·LACIONS

«Ars Magna Generalis»


7è Centenari de la mort de Ramon Llull.

Biblioteca Pública de Lleida. Serveis Territorials de Cultura, Generalitat de Catalunya.

img_0699“ARS MAGNA GENERALIS”
Exposición / instalación incluida en el proyecto “Ex libris”, creada por Josep María Alarcón e inspirada en el pensamiento y la obra homónima de Ramon Llull, que el artista leridano ha presentado para conmemorar el 7º Centenario de la muerte de Ramón Llull. “Illuminatti Universal”, escritor, místico, pensador, filósofo, divulgador, científico, alquimista y misionero; sin duda el personaje más destacado de la Edad Media. Una figura singular y trascendente considerado  patrimonio de la cultura universal.
Ramon Llull concibió un método que, mediante un sistema de lógica combinatoria, podía explicar y demostrar la autenticidad o no de cualquier postulado, mediante un complejo mecanismo de figuras geométricas y símbolos, que combinan letras y conceptos.
La pintura mural de gran formato “Ars Magna”, “Universia” y el resto de obras articulan el concepto global del método de lógica combinatoria desarrollado por Ramón Llull y la propia iconografía creativa de Alarcón. Desde el punto de vista plástico, el lenguaje matérico dota la exposición del misticismo metafísico neoplatónico que el mismo Llull argumentó de forma continua a través de la semántica y el axioma.
Una vez más, mediante su iconografía, evidencia la conceptualización comprometida con el gnoseológico carácter de la técnica en un contexto enigmático.
Un universo creativo basado en el lenguaje emocional y holístico que reside en la intimidad entre la mente y la materia, que conecta la esencia del pensamiento Luliano con la plasticidad visual de la textura matérica, que determina su dinámica, partiendo de los métodos y sistemas de análisis de reflexión crítica, flexible y abierta, con el que se valoran para inferir las características paradigmáticas de los hitos del conocimiento. Su decidida apuesta invita al espectador a la reflexión, a transitar a través del propio universo del “Illuminatti”, donde la reflexión y la estética se insertan orgánicamente en lo histórico, en lo cultural y en lo antropológico, generando la conciencia de la progresión histórica que se contempla como algo inseparable de la modernidad, de una actitud en la que la historia no se lee como pasado, sino en clave de futuro.

Galería de imágenes:

IMG_9021IMG_4513img_0400_dsc2448

IMG_5571

csd1hc_wyaanl1e-jpg-large14192757_761796223960964_9021954390193535176_n_dsc4936santi-vila-en-ars-magnaenki-solimg_0720-2Àurea. Captura de pantalla 2016-03-20 a las 20.51.31img_0662img_0659Cant d' Himara. © Fragment_dsc4770img_0381-1img_0692-1

ROMĀNICUM


“Romanicum” de Josep Mª Alarcón clou la temporada d’exposicions al Col·legi d’Aparellador, Arquitecctes Tècnics i  Enginyers d’Edificació de Lleida.

L’artista ha mostrat, a la Sala Coma Estadella, una col·lecció  de 30 obres, creades durant els últims 4 anys i inspirades en l’Art Romànic de la Vall de Boí

Josep Mª Alarcón s’ha inspirat en l’Art Romànic de la Vall de Boí, degut la seva vinculació amb aquesta Vall, per a mostrar la seva nova trajectòria que ha presentat a la sala d’Exposicions Coma Estadella del Col·legi d’Aparelladors, des d’avui  i romandrà oberta fins el 22 de Juny de 2011.

A l’acte han assistit Montse Parra, tinent d’alcalde i presidenta de l’àmbit de cultura de l’Ajuntament e Lleida; Abel Serra, membre de la Junta de Govern del Col·legi d’Aparelladors; Pau Cabré, president del Consell Comarcal i el senador per Lleida, Ramón Alturo.

Amb aquesta mostra, Josep Maria Alarcón, suma ja més d’un centenar d’exposicions i és recull 30 obres creades, durant els últims 4 anys. A través d’elles destaca el cromatisme, les tècniques ferroses, l’informalisme gestual i l’aplicació matèrica.

L’exposició, que té com a fil conductor l’Art Romànic inclou obres recents creades  «Had hoc», procedents de col·leccions particulars i museus.

Alarcón diu què: “..Els aspectes antropològics del llenguatge plàstic són principalment la base de la inspiració d’aquest projecte, en el que la iconografia, la pintura, l’arquitectura, la cal·ligrafia i el simbolisme estan presents dins d’aquest treball. Tots els elements estan expressats mitjançant un llenguatge  iconogràfic i l’abstracció lírica”

D’aquesta forma, Josep Maria Alarcón aconsegueix l’eurítmia dins de la composició i al mateix temps fa reflexionar a l’espectador convidant-lo a fer una lectura intimista de l’obra

a-w-frag

22signum22-30-x-21-tc3a9cnica-mixtapanorc3a1mica-iii-22ferratun-opus-spicatun-equus22panorc3a1mica-i-expo22ferratun22-30-x-39-tc3a9cnica-mixta-ferrosa-201122-a-cf89-22-pantocrc3a1tor122opus-spicatum22-fragmento

alpha-y-omega-2012

sala-coma-estadella-expo-romc3a1nicum-tv-lleida-201112