Bio.

JMA. B/N perfil. png-001

 

ALARCÓN, Josep Maria

Abstracció Lírica.

 

Va nàixer a Granada a l’any 1958.

Des de l’any 1980 fins al 1996, fou codirector i professor de dibuix i pintura a l’Escola del Cercle de Belles Arts de Lleida

 

OBRA EN MUSEUS I COL·LECCIONS DESTACADES:

 • Museu Picasso, CAC Mijas Museum, Màlaga.
 • Museu d’Art Contemporani de Nereto. Itàlia.
 • Museu “Gálvez House Museum”  Macharaviaya. Màlaga.
 • Museu Comarcal  de la Noguera, Balaguer.
 • Institut d’Estudis Ilerdencs, Lleida.
 • Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Lleida.
 • Fundació “Remedios Medina” Màlaga.
 • Fundació Esclerosi Múltiple Lleida, Hospital de Dia “Miquel Martí i Pol
 • Fundació Esclerosi Múltiple Lleida, Centre de dia Miquel Martí i Pol.
 • Centre Comarcal Lleidatà. Barcelona.
 • Collegi D’Aparelladors Arquitectes Tecnics de Lleida.
 • Col·lecció Privada del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Lleida.
 • Col·lecció Privada de la Galeria Sánchez (Granada) 

  Artista multidisciplinari, que se serveix de l’abstracció lírica per navegar a l’interior de l’esfera ingràvida del coneixement El seu impuls creatiu experimenta la plasticitat del llenguatge conceptual a través del binomi ciència – art que connecta el món sensible amb l’intel·lecte. La seva obra està impregnada de diverses pàtines que, tant de forma visible com estructural, fan referència al diàleg constant entre: la història, la geometria, la proporció àuria, la filosofia i les humanitats en general.

  Realitza instal·lacions de gran format on inclou intervencions amb pintura matèrica sobre diversos suports, especialment els llibres, que Alarcón transforma pictòricament, exaltant la seva essència com a icona universal de la transmissió del coneixement.

  Les seves creacions han estat exposades o be formen part de la col·leció permanent de diversos museus, fundacions i institucions culturals destacades del nostre país, com per exemple: “UNIVERSIA” Al CAC Mijas (Museu Picasso) de Màlaga. “EX LIBRIS” al “Gálvez House Museum” de Macharaviaya. Al Museu Comarcal de la Noguera, a Balaguer. “Ayin” A la Fundació “Remedios Medina”, Màlaga. “ARS MAGNA GENERALIS” al Claustre de l’Hemeroteca de la Biblioteca Pública del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Lleida, aquesta última, amb motiu de la commemoració del setè Centenari de Ramon Llull. “Terraferma” a la Sala Gòtica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. “TEMPS D’humanisme”. Centre de Cultura Contemporània de Lleida.

  La seva obra ha creuat les nostres fronteres i ha estat molt ben acollida als Estats Units i a Itàlia, sent aquest últim, un dels països en què exposa de manera més assídua. Podem citar alguns exemples: “STREAM OF CONSCIOUSNESS” al “Palazzo del del Senatto” de Milà. “NEUTRAL-ISM” Mediolanum Museum a Pàdua. Itàlia. “ROMEXPO” “Villaggio dei Popoli”. (Arte Italia Cultura), Roma. “AT FULL BLAST” “Palazzo Marchesale” a Laterza (Itàlia). “ATARAXIA”Museu “Nereto”. Itàlia. MaterArt” “manifestacioni pluricultural internacional”. Matera (Itàlia)

  El projecte “Ex-Libris” de l’artista és la gènesi de tota la seva producció per aquest motiu hem de fer especial esment a l’exposició que es va celebrar a Nova York “Ex-libris Tribute to Picasso” rebent els majors elogis per part del públic i de la crítica.

  Actualment compagina la seva activitat creativa amb la d’impartir conferències com: “Emprenedoria, art i intel·ligència visual” a la “Àula Magna” de la Universitat de Lleida, diferents tallers organitzats per la Jove Cambra Internacional de Lleida, “Itineris” de Figuratiu a l’abstracte a la galeria Vila d’Art de Viladrau. Recentment i durant la setmana dedicada a l’emprenedoria a l’IES E. Del Treball, va donar la conferència “ARTEM” en què va destacar la influència positiva que l’Art exerceix en la nostra societat.

  Josep Maria Alarcón, va instal·lar el seu estudi a Lleida i a Taüll l’any 1978 i a partir del 1980 i durant 16 anys va ser codirector i professor de dibuix i pintura de l’escola del Cercle de Belles Arts de Lleida.

  BIBLIOGRAFIA:

 •  Diccionari “Ràfols” de Artistes Contemporanis de Catalunya I Balears (1987)      Tomo II. Ed. M.C. Ballester ISBN 84-86719-01-1.

Obra completa: ISBN 84-398-2897-7

 • Diccionari de pintors, escultors, gravadors i dibuixants: l’art a la

Lleida del segle XX. 1ª ed. Pagès, 2003. ISBN 84-7935-998-6.

 • Pardinyes, el barri darrera l’estació. 1989 Editorial: R-RIbera

ISBN: 978-84-86999-09-4

    VIDEO – DOCUMENTAL:

 • “UN DIA QUALSEVOL” Dedicat a Josep María Alarcón, realitzat per la periodista Judith Huerta de TVE. 1er. Premi Museu “Pinela”,  Conques. (1992)

 


 

 

Anuncios

2 comentarios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s